top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLinda Severijns

Overgewicht is een probleem, maar het grootste punt zit tussen onze oren

Als de weegschaal bepalend is voor je humeur, is het tijd om iets te veranderen. Natuurlijk is het belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt ( en daar helpen we je graag bij ), maar door je blind te staren op hoe je eruitziet, vergeet je een van de belangrijkste onderdelen van je lichaam: je brein. Terwijl we steeds meer bezig zijn met ons uiterlijk en dus ook met ons gewicht, beginnen we onze psychologische gezondheid steeds meer uit het oog te verliezen. Dat betekent overigens niet dat we niets meer aan het probleem ‘overgewicht’ hoeven te doen. Sterker nog, meer dan de helft van de Nederlanders boven de 18 heeft matig of ernstig overgewicht, dus er is wel degelijk iets aan de hand.


Wereldwijd stierven er in 2015 alleen al meer dan vier miljoen mensen aan een gewicht gerelateerde aandoening 1 , zoals hart- en vaatziekten. Dit is te lezen in een onderzoek gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. The New England Journal of Medicine is a publication of NEJM Group, a division of the Massachusetts Medical Society.


Cijfers over zelfdoding


Waarschijnlijk heb je bovenstaande informatie al wel vaker gehoord, maar zal dit je verbazen: een van de belangrijkste doodsoorzaken onder Nederlanders tussen de 15 en 65 is niet obesitas, maar zelf toegebracht letsel (suïcide) 2 . Dit cijfer is in Nederland veel hoger onder mannen dan onder vrouwen – zo’n 1.304 zelfdodingen van mannen per jaar tegenover 613 vrouwen die zichzelf van het leven beroven 3 . De reden dat meer mannen suïcide plegen, is waarschijnlijk omdat ze hun emoties meer opkroppen. Dat blijkt ook uit onderzoek van het Britse onderzoeksbedrijf, waarin staat dat zo’n 84 procent van de mannen slecht met z’n emoties kan omgaan. Baan kwijt, een verbroken relatie,

een sterfgeval en social media stress veroorzaken veel druk bij mannen.


Wanneer je het onderliggende probleem niet aanpakt, verdwijnt dat overgewicht niet.


Deal je met de stress door te veel te gaan eten, dan denk je misschien dat overgewicht je

belangrijkste probleem is en dat je daar gemakkelijk vanaf kunt komen door een strikt eet- en trainingsschema in te voeren. Niets is minder waar. Wanneer je het onderliggende probleem niet aanpakt, verdwijnt dat overgewicht niet. Hoe lastig is het om mentale problemen aan te pakken en waar moet je beginnen bij het zoeken naar hulp.


Help je hoofd


Mochten therapeuten een ver-van-je-bed-show zijn, dan kun je toch een eerste stap zetten om meer aandacht te besteden aan je mentale welzijn. Wat je te doen staat? Verder kijken dan je buikomtrek. Is er een reden dat je broeken de laatste tijd strakker zitten en is het misschien meer dan alleen zomaar ‘lekkere trek’ als je weer eens begint met snaaien? Dan wordt het tijd om aan jezelf te gaan werken.


Biceps 2.0 helpt hier graag bij met expertise als integraal leefstijl- en vitaliteitscoach.


Vitaliteit betekent in het kort: meer energie. Als je meer energie hebt kun je optimaal presteren en zit je lekker in je vel. Je bent fit, energiek, bewust, gezond, veerkrachtig en gelukkig. Als integraal leefstijl- en vitaliteitscoach kijken we samen op integrale, ook wel holistische wijze naar jou zodat we de “lagen” vinden waar voor jou de groei te behalen is. Er zijn 5 lagen die met elkaar in verbinding staan en die we in balans gaan brengen.


1. IQ: de mind, gedachten; Welke belemmerende en bevorderende gedachten heb je. Hoe is je mentale kracht, wat is je visie? Pieker je veel of is je hoofd rustig?

2. EQ: emoties; Hoe kun je met je eigen emoties om gaan en met de emoties van anderen. Wat is van mij en wat is van de ander? Hoe stel ik grenzen?

3. FQ: fysiek; Hoe goed zorg je voor jezelf. Denk aan beweging, ontspanning, voeding en een gezond gewicht.

4. SQ: zingeving; Wat is jouw stip aan de horizon? Waar kom jij ‘s ochtends je bed voor uit? Spirituele en intuïtieve ontwikkeling, je identiteit en waarden.

5. Pro-activiteit: Persoonlijk leiderschap, prioriteiten stellen, getting things done, jij staat aan het stuur van jouw leven.


Hiermee breng je ook body, mind & soul op één lijn, waardoor je de meeste bewuste, vitale engelukkig versie van jezelf bent.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page